OikeaKoti vuokrausperiaatteet

Kaikki vapautuvat asunnot listataan www.oikeakoti.fi ja www.vuokraovi.com -sivustoille. Asunnot vuokrataan www.oikeakoti.fi -sivun kautta jätettyjen hakemusten perusteella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä arkisin klo 9-16 välisenä aikana. Tarkistamme kaikkien hakijoiden luottotiedot. Jos luottotietomerkintöjä on paljon, tai ne sisältävät vuokravelkoja, tai ovat kokonaissummaltaan suuria, emme tarjoa asuntoa. Hakemuksiin pyritään vastaamaan 5 arkipäivän kuluessa; mikäli asunnon nykyisen asukkaan kanssa ei saada sovittua sopivaa asunnon näyttöaikaa, saattaa hakemuskäsittely kestää kuitenkin pidempään. Ilmoitamme jokaiselle hakijalle henkilökohtaisesti hakemuksen etenemisestä; vaihtoehtoina ovat joko kutsu asunnon näyttöön tai ilmoitus ettemme pysty tarjoamaan asuntoa.

Emme vuokraa asuntoa tapaamatta asunnon hakijaa. Asunnon tarjoamispäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka koostuu hakijan luottotiedoista, tuloista, vuokravakuuden maksutavasta ja -ajankohdasta, lemmikkieläinten määrästä ja lajista, asuntoon muuttavien henkilöiden määrästä, mahdollisista suosituksista ja arviostamme hakijan/ hakijoiden soveltuvuudesta asumaan kyseisessä kohteessa. Mikäli hakijoita on vähän ovat kriteerimme joustavammat kuin jos hakijoita on paljon. Päätämme asunnon tarjoamisesta tapaamisen ja hakijan toimittamien tietojen perusteella.

Lisäksi Helsingin Mellunmäen kohteeseemme  kohdistuu ARA-lainsäädännön (574/2016) mukaiset lisävaatimukset, minkä vuoksi hakijan tulojen on alitettava lain raja-arvot ja hakijan on täytettävä lain muut vaatimuksen.

Vuokrasopimuksemme ovat toistaiseksi voimassa olevia ja vaadimme yhden kuukauden suuruisen vuokravakuuden maksettuna tilillemme, poikkeustapauksissa saatamme hyväksyä myös henkilötakauksen tai Kelan maksusitoumuksen. Mikäli hakijan luottohistoria on lyhyt, saatamme vaatia vakuuden lisäksi henkilötakauksen.

Sopimuksissamme on 1kk:n vuokran suuruinen sopimussakko vuokrasuhteen ensimmäisten 6kk:n ajan: Jos irtisanominen tapahtuu vuokrasuhteen kestettyä alle 6kk pidätämme vuokravakuuden sopimussakkona. Jos vuokrasuhde kestää yli 6kk palautamme vuokravakuuden vuokrasuhteen päätyttyä, jos vuokrasopimuksen ehtoja on noudatettu.

Vapaarahoitteisten kohteidemme vuokrasopimuksissa  ei ole automaattisia vuosittaisia korotusehtoja; Korotukset ovat mahdollisia mutta emme ole tehneet kohdekohtaisia tasokorotuksia voimassa oleviin vuokrasopimuksiin vuoden 2015 jälkeen. Poikkeuksena Helsingin Mellunmäen kohteen vuokrasopimukset on sidottu ARA-lainsäädännön mukaisesti elinkustannusindeksiin ja vuokria voidaan korottaa vuosittain elinkustannusindeksi + 1,5%-yksikköä.